środa, 17 grudnia 2014

GOŁĄBKI

Brakuje Wam na diecie smaku tradycyjnych potraw?
Nie musi tak być.
Oto gołąbki dostosowane do diety Dukana, Atkinsa (wtedy dodajemy tłuszcz do smażenia)
czy innych niskowęglowodanowych sposobów odżywiania :)
 Gołąbki powstały, jak zwykle, przy okazji przygotowywania
tradycyjnych gołąbków z ryżem dla mojej Rodzinki.
 
 
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
TŁUSZCZ: 12.23
WĘGLOWODANY: 19.66
BIAŁKO: 36.92
KCAL: 324
 
SKŁADNIKI:
 
150g wołowiny mielonej
1 duża cebula
3 duże liście kapusty białej lub włoskiej
sól, maggi w płynie lub rozkruszona kostka wołowa, pieprz
 
 
WYKONANIE:
 
Na rozgrzaną patelnię teflonową wrzucamy mięso mielone,
rozgniatamy widelcem i dodajemy przyprawy.
Dusimy na wolnym ogniu.
Kroimy cebulę w kostkę i dodajemy do mięsa.
Mieszamy i dusimy dalej.
W tym czasie gotujemy w garnku wodę z dodatkiem soli,
kiedy zaczyna wrzeć ,wrzucamy do niej opłukane wcześniej liście kapusty.
Trzymamy je we wrzącej wodzie około 2-3 minut.
Wyjmujemy i odkładamy na talerz.
Rozgrzewamy piekarnik do 180-200 stopni.
Mięso z cebulą powinno być już gotowe.
Dzielimy je na 3 porcje i każdą z nich kładziemy na liściu i zawijamy.
Przekładamy do żaroodpornego naczynia lub na blaszkę spryskaną olejem
i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 20 minut.
Wyjmujemy, kiedy liście zaczną się rumienić.
Można podać z sosem pomidorowym ( jak na zdjęciu)
 
 
PRZEPIS NA SZYBKI SOS POMIDOROWY DUKANESKI (NA ZIMNO):
 
2 łyżki koncentratu
2 łyżki jogurtu naturalnego 0%
pieprz, sól
 
Mieszamy wszystkie składniki i gotowe :)
 
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz